joi, 26 mai 2011

Douglas Coupland - Generaţia X


Am o oarecare idee preconcepută de a nu citi cărţi scrise de oameni cu vârsta mai mică decât a mea (la data scrierii cărţii respective, bineînţeles). Totuşi, fără să mă aştept la ceva special, am zis să-l încerc pe acest Douglas Coupland (născut în 1961) cu a sa carte Generaţia X (publicată în 1991). O carte cumpărată cu doar 10 lei de la Librăria din fundul curţii.

Generaţia X s-a dovedit a fi o carte surprinzătoare. Trei tineri fug oarecum de convenţile lumii moderne, de viaţa corporatistă şi consumatoristă, retrăgându-se într-un deşert din California. Aici stau şi discută sau spun poveşti, filozofând ca nişte ciudaţi. Coupland deşi realizează un roman modern adoptă stilul povestirii în ramă, întâlnit cu predilecţie la scriitorii din vechime. Poveştile sunt ciudate, interesante, uneori idioate, alteori un protest. Generaţia X, adică oamenii care în carte au vârste de 25-35 de ani în USA, sunt exact generaţia de români corporatişti cu aceeaşi vârsta, dar acum, în 2011, deci la 20 de ani de la scrierea cărţii. Jobul la corporaţie şi toată filozofia consumatoristă cu care ne întâlnim foarte des noi acum, pe americani deja îi agasa la sfârşitul anilor 80 - începutul anilor 90. O altă problema la care se face referire în poveşti este Armagedonul, care în prezent ne preocupă foarte mult şi pe noi. Cartea este presărată cu tot felul de caricaturi şi desene, dar şi îndemne sub forma unor afişe pe care mărturisesc că nu le-am înţeles. De asemenea, presărate pe ici pe colo, sunt diferite definţii a unor termeni deopotrivă inediţi şi obişnuiţi, cu care ne întâlnim zi de zi.

Cartea nu este o capodoperă, dar pentru agasantul drum cu tramvaiul la şi de la muncă, ori pentru pauzele de prânz pe o bancă în parc, este tocmai potrivită. Chiar te pune pe gânduri vis-a-vis de viaţa asta capitalistă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu