sâmbătă, 20 octombrie 2012

Tatiana Niculescu Bran - Spovedanie la Tanacu




















Nu urmăresc ştirile de la televizor şi nici nu citesc ziare, aşa că habar nu aveam despre evenimentele de la Mânăstirea Tanacu. Citind romanul non-ficţional al Tatianei Niculescu Bran am aflat despre cele întâmplate. Cartea care a inspirat filmul După dealuri şi am impresia că de fapt filmul constituie o reclamă pentru această carte nebăgată în seamă de mulţi până acum. Consider nedrept acest aspect, însă cu tot mai multe filme şi cărţi se întâmplă aşa în ultima vreme. Horia Roman Patapievici asemuieşte acest roman cu cel al lui Truman Capote, Cu sânge rece. Întâmplător l-am citit recent şi chiar au puncte comune în ceea ce priveşte punerea în scenă a unor fapte şi personaje reale. Mi-ar fi plăcut ca scriitoarea noastră să insiste mai mult asupra tuturor personajelor implicate în situaţie. Parcă a dat rasol. Păi dacă s-ar fi scris pe la 1850, cartea asta ar fi avut pe puţin 700 de pagini şi nu 200 cu scris mare.

După ce am terminat cartea m-am apucat să scotocesc pe net despre acest caz. Pentru cei care nu ştiu şi nu vor să citeasca cartea sau sa vadă filmul, să spunem că la Tanacu o femeie de 24 de ani a fost ucisă în urma unui ritual de exorcizare. Întreaga situaţie ridică multe semne de întrebare, pe care nu le-a rezolvat nici justiţia şi cu atât mai puţin cartea de faţă. Oare a fost vina medicilor care au îndopat-o pe Irina cu sedative? Ori a preotului şi a călugăriţelor care au participat la exorcizare? Ori poate vina părinţilor care au lăsat fata în orfelinat, unde a fost traumatizată? Meritau feţele bisericeşti să ajungă la închisoare? De ce nu şi medicii? Păcatul malahiei este atât de mare?

Bună cartea. Scrisă foarte obiectiv după o documentare masivă din partea autoarei. Neapărat trebuie citită înainte de a vedea filmul.

12 comentarii:

  1. cum sa nu fi aflat de tanacu? pana si pe locoprostia s-a comentat. pune mana si mai citeste si tu un ziar, altfel o sa te trezesti intr-o zi ca nu mai stii sa ajungi acasa.
    desigur ca filmul cica e inspirat din 2 carti alea d-nei niculescu bran, asta si inca una, am uitat cum se cheama si despre ce e vorba in dansa.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta e. nu stiam. cu atat mai interesanta mi s-a parut cartea. pai am vazut ca aceasta scriitoare a mai scos o carte numita Noaptea patriarhului (poate ca e despre Teoctist) si inca una In tara lui Dumnezeu (ceva cu Africa).

    RăspundețiȘtergere
  3. cartea judecatorilor. nu stiu unde se incheie spovedanie la tanacu. cartea judecatorilor e despre procest.

    RăspundețiȘtergere
  4. spovedanie la tanacu se incheie cu moartea fetei, iar cartea judecatorilor e despre ancheta si proces.
    Noptile patriarhului e despre Teoctist si In Tara lui Dumnezeu e despre mutilarea genitala a fetitelor din Cornul Africii.

    RăspundețiȘtergere
  5. auzi, dar de ce a murit fata aia? care a fost cauza imediata a decesului, daca ma intelegi pă undeva?

    RăspundețiȘtergere
  6. fata ramasese cu ceva complicatii de la supradoza de medicamente administrata in spital. apoi la manastire au tinut-o legata si cu post negru crezand ca o vindeca de draci, urmand tot felul de pilde ale inteleptilor din vechimi. cauza imediata? cred ca i-a cedat inima. nu de asta mor oamenii in principal?

    RăspundețiȘtergere
  7. da, dar de ce a 'cedat' inima? infarct? la varsta ei? tulburare de ritm majora? sau e vorba de soc septic? soc hemoragic? soc hipovolemic? traumatism craniocerebral? nu stii, nu se mentioneaza pesemne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba da, se mentioneaza - soc hipovolemic cu complicatii la plamani - urmare neuroleptice, plus doza mare de adrenalina pe drumul spre spital

      Ștergere
    2. Anonime, tu esti ala care scrie pe Milf&Petrov? Sau ti-o fi zicand citizen? Sau esti chiar d-na Niculescu-Bran?

      Ștergere
  8. poate un edem pulmonar acut? se moare de la asa ceva?
    dar tu de ce nu citesti cartea?

    RăspundețiȘtergere
  9. se moare de edem pulmonar acut, fara discutie.
    doza mare de adrenalina? probabil administrata fiindca facuse stop cardiorespirator. soc hipovolemic de ce ar fi facut? sa fi ajuns in halul ala de deshidratare?
    nu am cartea.

    da, am citit acum pe net cate ceva despre moartea sarmanei fete. se pare ca a intervenit si sepsisul- bronhopneumonie. si deshidratarea. altii dau vina, evident, pe doctori. cica i-au dat prea multa adrenalina. pai or fi dat adrenalina, daca nu pornea cordul! ce aiureli, sa-mi trag ceasul!

    RăspundețiȘtergere
  10. Scriitoarea si jurnalista Tatiana Niculescu Bran a anuntat, pe Facebook, ca a acceptat propunerea lui Klaus Iohannis de a fi purtatoarea sa de cuvant.

    poate ca atunci cand memetu sau keshu vor ajunge presedinti, chiar tu vei fi purtatorul lor de cuvant. succes in aceasta ambitiuasa-ntreprindere!

    RăspundețiȘtergere